Jestem typową kluską kochającą wszystkie potrawy z dodatkiem mąki – od placuszków, omletów i naleśników po pyzy, kluski, kopytka i makarony. Gdy mama poinformowała mnie, że będzie gotować ziemniaki w mundurkach bez wahania poprosiłam o ugotowanie podwójnej porcji – pierwsze o czym pomyślałam to zrobienie kopytek. I tak powstała wersja bezglutenowa, bez jajek a co najważniejsze smaczna i prosta w przygotowaniu.
Składniki (3 porcje):
600g ziemniaków ugotowanych w łupienie (mundurku)
150g mąki ryżowej
30g skrobi ziemniaczanej
sól
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i całkowicie studzimy (moje poleżały cały dzień w lodówce). Obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub ręcznie przepuszczamy przez praskę (tłuczemy na jednolite puree). Dodajemy szczyptę soli, mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto do czasu połączenia wszystkich składników.
Następnie odrywamy kawałek ciasta mieszczący się w dłoni i formujemy wałek na desce (ręce warto mieć oprószone mąką ryżową) – nożem odkrawamy kopytka o długości 2-3 cm.
Do wrzącej i lekko osolonej wody wrzucamy kopytka i gotujemy ok. 1 minutę od czasu wypłynięcia na wierzch.
Propozycje podania? Z masłem, erytrolem i cynamonem na słodko, podsmażane kopytka z kapustą i boczkiem lub jako dodatek do gulaszu i mięs z sosem.
Najlepiej sprawdzą się potreningowo, gdyż jest to potrawa mocno węglowodanowa 🙂
Wartości odżywcze 1 porcji:
365 kcal/7g białka/82g węglowodanów/1g tłuszczów