Sezon na cukinię w pełni. Z cukinii robię ketchup, dodaję do szaszłyków i leczo, starta cukinia świetnie pasuje do omletów, placuszków czy owsianki. Zapiekam w niej również różne rodzaje mięsa. Ostatnio wpadłam na pomysł by zjeść.. KOTLETA! Co prawda rzadko miewam na takie rzeczy ochotę, a że miałam kawałek wolnej ligawy – zrobiłam i wyszedł naprawdę pyszny.
Składniki:
130g zmielonego mięsa wołowego (u mnie ligawa, może być dowolna inna część wołowiny/wieprzowiny/drobiu)
1 jajko
200g startej cukinii (bez miąższu)
100g startej marchewki
10g mąki ziemniaczanej
5g oliwy z oliwek
przyprawy – sól kłodawska, pieprz ziołowy, czosnek suszony, pomidory suszone, chili, słodka papryka
Mięso mielimy, do miski dodajemy wszystkie składniki (poza oliwą), mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Patelnię rozgrzewamy z oliwą, zawartość przekładamy na patelnię i smażymy ok. 5 minut z jednej strony i 3 minuty z drugiej.
Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie wybór padł na kaszę gryczaną z warzywami i sos musztardowo-jogurtowy.
Polecam również dodanie innych warzyw – selera, pietruszki, cebuli, szalotki, pora, papryki, pieczarek czy oliwek.
Wartości odżywcze kotleta bez dodatków:
349 kcal/37g białka/21g węglowodanów/13g tłuszczów