Sos chili

Ketchup z cukinii cieszył się sporym zainteresowaniem a co najważniejsze – dostałam od Was mnóstwo wiadomości o tym, jak fajnie smakuje, jak wcinają go dzieci i mężowie nieprzepadający za warzywami, jak serwujecie go zarówno na ciepło jak i zimno… no i, że dorabiacie kolejne porcje 🙂

Drugą z moich propozycji i alternatywą sklepowego pikantnego ketchupu jest właśnie paprykowy sos chili. Przepadam za pikantnymi sosami, stąd spora ilość papryczki chili – jeśli chcesz uzyskać łagodniejszą wersję – dodaj mniej papryki chili.

Składniki:

3 kg czerwonej papryki

250g ostrej papryczki chili

1 główka  czosnku

600g koncentratu pomidorowego – 3 małe słoiczki lub passata pomidorowa

3/4  szklanki erytrolu

100ml oliwy z oliwek

1/2 szklanki octu jabłkowego

1 łyżka soli

Czosnek obieramy. Papryki i papryczki chili myjemy i czyścimy ze środków. Następnie warzywa drobno mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia (przypominam, że do obróbki papryczki chili warto ubrać rękawiczki).

Całość przelewamy do garnka i gotujemy około 40 minut.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy całość 15 minut.

Gorący sos wlewamy do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i zostawiamy na ok. 10 min słoiki odwrócone przykrywką do blatu.

Sos sprawdzi się idealnie jako dodatek do sosów na ciepło, kanapek czy sałatek.

Z podanych składników wyszło 14 słoików.

Orientacyjne wartości odżywcze słoiczka sosu:

172 kcal/7g białka/18g węglowodanów/8g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.