Ketchup z cukinii cieszył się sporym zainteresowaniem a co najważniejsze – dostałam od Was mnóstwo wiadomości o tym, jak fajnie smakuje, jak wcinają go dzieci i mężowie nieprzepadający za warzywami, jak serwujecie go zarówno na ciepło jak i zimno… no i, że dorabiacie kolejne porcje 🙂
Drugą z moich propozycji i alternatywą sklepowego pikantnego ketchupu jest właśnie paprykowy sos chili. Przepadam za pikantnymi sosami, stąd spora ilość papryczki chili – jeśli chcesz uzyskać łagodniejszą wersję – dodaj mniej papryki chili.
Składniki:
3 kg czerwonej papryki
250g ostrej papryczki chili
1 główka czosnku
600g koncentratu pomidorowego – 3 małe słoiczki lub passata pomidorowa
3/4 szklanki erytrolu
100ml oliwy z oliwek
1/2 szklanki octu jabłkowego
1 łyżka soli
Czosnek obieramy. Papryki i papryczki chili myjemy i czyścimy ze środków. Następnie warzywa drobno mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia (przypominam, że do obróbki papryczki chili warto ubrać rękawiczki).
Całość przelewamy do garnka i gotujemy około 40 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy całość 15 minut.
Gorący sos wlewamy do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i zostawiamy na ok. 10 min słoiki odwrócone przykrywką do blatu.
Sos sprawdzi się idealnie jako dodatek do sosów na ciepło, kanapek czy sałatek.
Z podanych składników wyszło 14 słoików.
Orientacyjne wartości odżywcze słoiczka sosu:
172 kcal/7g białka/18g węglowodanów/8g tłuszczów