Wątróbkę jeść warto – choćby dla kwasu foliowego, żelaza, witamin z grupy B, witaminy A i wielu innych. Smażona na oleju kokosowym z cebulą i kiszoną kapustą – tworzy jeden z moich ulubionych obiadów.
Składniki:
450g wątróbki drobiowej lub indyczej
3 duże cebule
30g oleju kokosowego
sól
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie dokładny pokrojoną cebulę. Gdy cebula zacznie się rumienić ściągamy ją z patelni odsączając z wody i tłuszczu, które pozostawiamy na patelni. Wątróbkę oczyszczamy z żyłek i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie podsmażamy pod przykrywką co minutę mieszając, tak by nie przywarła do patelni. Gdy wątróbka będzie już ścięta dodajemy podsmażoną cebulę i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Solimy dopiero po ściągnięciu patelni z palnika.
Wartości odżywcze 1/3 przepisu:
330 kcal / 30g białka / 8g węglowodanów / 20g tłuszczów