Wątróbka drobiowa z cebulą

Wątróbkę jeść warto – choćby dla kwasu foliowego, żelaza, witamin z grupy B, witaminy A i wielu innych. Smażona na oleju kokosowym z cebulą i kiszoną kapustą –  tworzy jeden z moich ulubionych obiadów.

Składniki:

450g wątróbki drobiowej lub indyczej

3 duże cebule

30g oleju kokosowego

sól

 

Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie dokładny pokrojoną cebulę. Gdy cebula zacznie się rumienić ściągamy ją z patelni odsączając z wody i tłuszczu, które pozostawiamy na patelni. Wątróbkę oczyszczamy z żyłek i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie podsmażamy pod przykrywką co minutę mieszając, tak by nie przywarła do patelni. Gdy wątróbka będzie już ścięta dodajemy podsmażoną cebulę i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Solimy dopiero po ściągnięciu patelni z palnika.

 

Wartości odżywcze 1/3 przepisu:

330 kcal / 30g białka / 8g węglowodanów / 20g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.