Kasza gryczana niepalona (biała) to wartościowe źródło nie tylko węglowodanów i białka ale i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B, magnez, potas czy żelazo. I choć jeszcze nie dorosłam do decyzji spróbowania jej „na surowo”, czyli dobrze wymoczonej i zblendowanej to w wersji ugotowanej z owocami – smakuje mi wyśmienicie. Ostatnio padło na wykorzystanie sezonowego warzywa – rabarbaru i tak powstał pudding z kaszy z musem rabarbarowym.
Składniki (2 porcje):
400g rabarbaru
80g erytrolu
140g kaszy gryczanej niepalonej (warto wcześniej namoczyć kaszę, czyli zalać na całą noc kaszę wodą z odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego a po nocy wypłukać – dzięki temu zabiegowi nastąpi hydroliza kwasu fitynowego, który niestety wiąże minerały takie jak wapń, magnez, cynk czy żelazo i zabiera je naszemu organizmowi)
50ml tłustego mleka kokosowego (nie jest składnikiem obowiązkowym)
200ml napoju roślinnego (u mnie mleko ryżowe)
50g odżywki białkowej (u mnie izolat o smaku czekoladowo-karmelowym)
20g masła migdałowego (może być inne orzechowe, może być pasta kokosowa, można też pominąć ten składnik)
15g mąki kokosowej
Pudding:
Kaszę gotujemy w wodzie na małym ogniu, gdy wchłonie całą wodę dodajemy napój roślinny i całość gotujemy jeszcze chwilę.
Ciepłą kaszę blendujemy ok. 2 minuty, dodajemy odżywkę, tłuste mleko kokosowe, mąkę kokosową i masło migdałowe i znów blendujemy ok. 2 minuty do otrzymania gładkiej masy.
Tak otrzymany budyń jemy na ciepło lub wstawiamy do lodówki i spożywamy na zimno (osobiście taką wersję preferuję).
Mus rabarbarowy:
Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy erytrolem i zostawiamy na godzinę. Następnie całość podgotowujemy do uzyskania musu.
Wartości odżywcze porcji:
567 kcal/ 38g białka / 70g węglowodanów / 15g tłuszczów