Pudding z białej kaszy gryczanej z musem rabarbarowym

Kasza gryczana niepalona (biała) to wartościowe źródło nie tylko węglowodanów i białka ale i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B, magnez, potas czy żelazo. I choć jeszcze nie dorosłam do decyzji spróbowania jej „na surowo”, czyli dobrze wymoczonej i zblendowanej to w wersji ugotowanej z owocami – smakuje mi wyśmienicie. Ostatnio padło na wykorzystanie sezonowego warzywa – rabarbaru i tak powstał pudding z kaszy z musem rabarbarowym.

Składniki (2 porcje):

400g rabarbaru

80g erytrolu

140g kaszy gryczanej niepalonej (warto wcześniej namoczyć kaszę, czyli zalać na całą noc kaszę wodą z odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego a po nocy wypłukać – dzięki temu zabiegowi nastąpi hydroliza kwasu fitynowego, który niestety wiąże minerały takie jak wapń, magnez, cynk czy żelazo i zabiera je naszemu organizmowi)

50ml tłustego mleka kokosowego (nie jest składnikiem obowiązkowym)

200ml napoju roślinnego (u mnie mleko ryżowe)

50g odżywki białkowej (u mnie izolat o smaku czekoladowo-karmelowym)

20g masła migdałowego (może być inne orzechowe, może być pasta kokosowa, można też pominąć ten składnik)

15g mąki kokosowej

Pudding:

Kaszę gotujemy w wodzie na małym ogniu, gdy wchłonie całą wodę dodajemy napój roślinny i całość gotujemy jeszcze chwilę.

Ciepłą kaszę blendujemy ok. 2 minuty, dodajemy odżywkę, tłuste mleko kokosowe, mąkę kokosową i masło migdałowe i znów blendujemy ok. 2 minuty do otrzymania gładkiej masy.

Tak otrzymany budyń jemy na ciepło lub wstawiamy do lodówki i spożywamy na zimno (osobiście taką wersję preferuję).

Mus rabarbarowy:

Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy erytrolem i zostawiamy na godzinę. Następnie całość podgotowujemy do uzyskania musu.

Wartości odżywcze porcji:

567 kcal/ 38g białka / 70g węglowodanów / 15g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.