Naleśniki – kto z nas ich nie lubi? Często słyszę od znajomych – „a mi to naleśniki nie wychodzą”. A ja lubię je robić 😉 Latem smażę zwykle naleśniki kasztanowe lub jaglane podawane ze świeżymi owocami, kokosową bitą śmietaną i gorzką czekoladą zaś jesienią i zimą sięgam po te z mąki kokosowej lub żytniej, które nadziewam kurczakiem ze szpinakiem lub mięsem wołowym z warzywami. Tym razem podzielę się z Wami przepisem na naleśniki z mąki żytniej, które zawsze, ale to zawsze mi wychodzą!
Składniki (3 naleśniki):
50g mąki żytniej
1 jajko
½ szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowo-kokosowe)
½ szklanki wody gazowanej
solidna szczypta soli oraz przyprawy (u mnie suszone pomidory z oliwkami, odrobina słodkiej papryki)
1 łyżka masła (10 gramów)
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy jajko, mleko, wodę i przyprawy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy (jeśli w cieście pozostaną grudki – nie przejmujemy się). Dodajemy roztopione masło i zostawiamy ciasto na 30-40 min bez mieszania. Patelnię do naleśników nagrzewamy i smażymy (bez dodatkowego tłuszczu w moim przypadku) naleśniki ok. 1 minutę z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami:
- Kurczakiem, szpinakiem, czosnkiem
- Mięsem mielonym i warzywami
- Szynką z indyka, papryką, cebulą i sałatami
U mnie padło na mieloną ligawę, czosnek, cebulę, fasolkę czerwoną i zieloną, paprykę, kukurydzę i pomidory z puszki oraz surówkę z czerwonej kapusty, jabłka, marchwi i cytryny.
Wartości odżywcze 3 naleśników bez nadzienia:
282 kcal/3g białka/45g węglowodanów/10g tłuszczów