Wytrawne naleśniki – sprawdzony przepis na ciasto

Naleśniki – kto z nas ich nie lubi? Często słyszę od znajomych – „a mi to naleśniki nie wychodzą”. A ja lubię je robić 😉 Latem smażę zwykle naleśniki kasztanowe lub jaglane podawane ze świeżymi owocami, kokosową bitą śmietaną i gorzką czekoladą zaś jesienią i zimą sięgam po te z mąki kokosowej lub żytniej, które nadziewam kurczakiem ze szpinakiem lub mięsem wołowym z warzywami. Tym razem podzielę się z Wami przepisem na naleśniki z mąki żytniej, które zawsze, ale to zawsze mi wychodzą!

 

Składniki (3 naleśniki):

50g mąki żytniej

1 jajko

½ szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowo-kokosowe)

½ szklanki wody gazowanej

solidna szczypta soli oraz przyprawy (u mnie suszone pomidory z oliwkami, odrobina słodkiej papryki)

1 łyżka masła (10 gramów)

 

Masło rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy jajko, mleko, wodę i przyprawy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy (jeśli w cieście pozostaną grudki – nie przejmujemy się). Dodajemy roztopione masło i zostawiamy ciasto na 30-40 min bez mieszania. Patelnię do naleśników nagrzewamy i smażymy (bez dodatkowego tłuszczu w moim przypadku) naleśniki ok. 1 minutę z każdej strony.

Podajemy z ulubionymi dodatkami:

  • Kurczakiem, szpinakiem, czosnkiem
  • Mięsem mielonym i warzywami
  • Szynką z indyka, papryką, cebulą i sałatami

U mnie padło na mieloną ligawę, czosnek, cebulę, fasolkę czerwoną i zieloną, paprykę, kukurydzę i pomidory z puszki oraz surówkę z czerwonej kapusty, jabłka, marchwi i cytryny.

Wartości odżywcze 3 naleśników bez nadzienia:

282 kcal/3g białka/45g węglowodanów/10g tłuszczów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.