Skład klasycznych lodów? Cukier, śmietana, mleko i jajka. Niestety kupne lody zawierają również gumę guar, syrop glukozowo-fruktozowy i wiele innych, zbędnych składników.
Podstawowym składnikiem zdrowych lodów jest zmrożony banan. Gdy tylko w warzywniaku widzę mocno dojrzałe banany (tak, te z czarnymi plamkami) kupuję, kroję na cienkie plastry i trzymam w zamrażalniku. Do domowych lodów dodaję najróżniejsze dodatki – orzechy, bakalie, masło migdałowe lub z nerkowców, owoce (truskawki, jagody, wiśnie, porzeczki, borówki, maliny), odżywkę białkową/erytrol/miód oraz mleko roślinne.
Składniki:
150g zmrożonych plastrów banana
100g malin
20ml mleka ryżowego
20g odżywki białkowej (u mnie izolat o smaku waniliowym) – odżywkę możemy pominąć w przepisie
Zmrożonego banana, maliny (również mogą być mrożone) i mleko ryżowe blendujemy do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy odżywkę białkową i blendujemy lody jeszcze parę sekund.
Wartości odżywcze lodów:
249 kcal/20g białka/40g węglowodanów/1g tłuszczów